Donderdag 2 juni

Openingsconcert

20.15 uur Dorpskerk Rheden

  • Opening door de heer Jan Terlouw
  • Joseph Haydn Strijkkwartet op. 76/4 ‘Sonnenaufgang’
  • Antonín Dvořák Pianokwintet op. 81
  • Henri Dutilleux Ainsi la Nuit voor strijkkwartet

Met: Ruysdael Kwartet en Aleksander Madžar, piano

De vader van het strijkkwartet wekt de tweede editie van het Zoom! Festival met een klassiek meesterwerk: Joseph Haydns Sonnenaufgang-kwartet, gespeeld door het Ruysdael Kwartet. Dit lyrische werk met vurige tussenwerpsels maakt ook een onverwacht reisje: het Trio van het Menuet heeft plotseling een Balkan-schwung.

Hierna nemen we een moment om over onze dromen van de nacht te mijmeren met Henri Dutilleux’s Ainsi La Nuit, vol met nachtgeluiden, stukjes gregoriaans koor en herinneringen (of zijn het vooruitblikken?). Dit sfeervolle en intense werk wordt beschouwd als een hedendaags meesterwerk.

We sluiten de avond af met het prachtige Kwintet voor piano en strijkers van Antonin Dvořák. Toen Dvořák besloot componist te worden, begon als eerste hij met het schrijven van een pianokwintet. Vijftien jaar later, ontevreden met deze eerste poging, begon hij opnieuw, en het resultaat is een van de mooiste kwintetten ooit geschreven. Het Ruysdael Kwartet wordt hier aangevuld door hun vriend en collega, de internationaal geprezen Servische pianist Aleksander Madžar.

Prijs: € 22,50,- / Kind t/m 12 jaar: € 10,- / CJP: € 10,-
Locatie: Dorpsstraat 51, Rheden