Maandag 5 juni – Koffieconcert

Gasthuiskerk Doesburg, 11.00 uur

Bij Bach op de koffie

Café Zimmermann, het belangrijkste koffiehuis van Leipzig in eerste helft van 18e eeuw, vervulde in de stad een grote rol bij het sociale en culturele leven van de middenklasse.

Vanaf 1720 huisde en repeteerde hier het Collegium Musicum, opgericht door Georg Philipp Telemann en later gedirigeerd door Johann Sebastian Bach, die sinds zijn verhuizing naar Leipzig in 1723 een veel geziene gast was in het koffiehuis. Enkele van zijn wereldlijke werken, waaronder de Kaffee Kantate, werden hier in première gebracht.

In de discussies tussen de hoofdpersonen Schlendrian (‘luiwammes’) en zijn dochter Liesgen over het gevaar van koffiedrinken toont Bach zich in deze mini-opera over het 18e eeuwse Leipzig een humorvolle en haast ervaren operacomponist.

Een ander werk dat Bach schreef voor het Collegium Musicum is zijn Vioolconcert in a klein, waarschijnlijk gecomponeerd kort na zijn aanstelling als leider van dit ensemble in 1729. De virtuositeit van het werk verraadt het hoge niveau van de leden van dit ‘koffiehuisorkest’.

Lucie Horsch – een vaker geziene gast bij het ZOOM! Kamermuziekfestival – maakte speciaal voor deze gelegenheid en bewerking van dit vioolconcert voor blokfluit.