Ella van Poucke – cello

De Nederlandse celliste Ella van Poucke, geboren in Amsterdam in 1994, is een van de toonaangevende cellisten van haar generatie. Ella won in 2015 de eerste prijs van de International Isang Yun Cello Competition. Ella won onder meer: de Leopoldinum Award 2015, de Prix Nicolas Firmenich 2013, de Elisabeth Everts Award 2014, de Prix Academie Maurice Ravel 2012, Dutch Musician of the Year 2012, de eerste prijs van het Prinses Christina Concours 2008 en zij ontving de speciale prijs “de erkenning van een uitmuntende prestatie in de Grand Prix Emanuel Feuermann 2014”. Nadat ze op haar 10e haar debuut maakte in het Concertgebouw, trad ze op in alle grote zalen van Nederland en in vele topzalen in Europa, in de Verenigde Staten en in Azië

Ella heeft als solist onder meer gespeeld met het Nederlands Philharmonisch Orkest, het Amsterdams Kamerorkest, het Rotterdam Philharmonic, het Polish Chamber Orchestra, de Mainzer Kammer Philharmonie, de Junge Sinfonie Berlin en het Tongyeong Festival Orchestra.

In november 2012 gaf zij tijdens de Internationale Cello Biënnale in Amsterdam, een première van het cello concert dat voor haar werd geschreven door de Finse componist Uljas Pulkkis. In september 2013 gaf zij in Duitsland met leden van het HR – Sinfonie Orchester Frankfurt, een première van hetzelfde werk op het Kronberg Festival.Ella verschijnt regelmatig op de Nederlandse radio en televisie en trad voor ARTE TV in Duitsland en Frankrijk . Zij verscheen in het Duitse ” Stars von Morgen ” gepresenteerd door Rolando Villazon. Als gepassioneerd kamermusicus trad Ella onder meer op met Andras Schiff, Colin Carr, Gary Hoffman, Nobuko Imai, het Prazak Quartet, Viviane Hagner, Gidon Kremer, Matthias Schorn, Andreas Reiner, Vilde Frang, Simone Lamsma, Claire Desert, en Philippe Graffin.Zij geeft regelmatig recitals met de pianist Jean-Claude Vanden Eynden en met haar broer Nicolas van Poucke. Ze is te gast geweest op tal van internationale festivals zoals op de Festspiele Mecklenburg Vorpommern, the Music@Menlo, het Grachten Festival Amsterdam, het Krzyzowa Music, het Internationaal Kamermuziek Festival Utrecht, het Kronberg Festival, de Amsterdamse Cello Biennale en ze nam deel aan de Verbier Festival Academy in 2009, 2013 and 2014. Ella is lid van de Amsterdam Chamber Music Society en ze is de artistiek leider van het Chamber Music Festival Amsterdam, dat door haar en haar broer, de pianist Nicolas van Poucke, in 2010 werd opgericht.

Als een ‘Rising Star’ werd Ella in 2013-14 uitgenodigd om in het Concertgebouw in Amsterdam twee Carte Blanche concerten te geven.

Ella is op haar zesde jaar begonnen met het spelen van de cello. Ze begon aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag op de leeftijd van 10 en vervolgde later haar studie aan het Conservatorium van Amsterdam bij Godfried Hoogeveen.

Ze volgde masterclasses en werkte met Andras Schiff, Miklos Perenyi, Yuri Bashmet, Gidon Kremer, Steven Isserlis, Menahem Pressler, Mauricio Fuks, Laurence Lesser, Anner Bijlsma, Christoph Eschenbach, Bernard Greenhouse, Mischa Maisky, het Emerson Quartet en speelt regelmatig voor Gary Hofmann.

Van 2009-2016 studeerde Ella bij professor Frans Helmerson aan de Kronberg Academy Masters in Duitsland. Haar studie werd gefinancierd met behulp van het Von Opel /Schaefer Stipendium. Vanaf het najaar van 2016 is Ella een Artist in Residence aan de Queen Elisabeth Music Chapel in Brussel, waar ze bij Gary Hofman studeert.

Ella speelt op een Rombouts cello, die aan haar door een anonieme weldoener wordt uitgeleend.

meer op www.ellavanpoucke.com.

Te zien en te horen

Bij deze concerten