Lenneke Ruiten – zang

Lenneke Ruiten studeerde zang bij Maria Rondèl en Meinard Kraak aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en aan de Bayerische ­Theaterakademie in München. Ook voltooide ze een opleiding tot fluitist. Op het Internationaal Vocalisten Concours in ’s-Hertogenbosch was ze in 2002 meervoudig prijswinnaar. In het afgelopen decennium maakte de sopraan in hoog tempo carrière op de internationale ­opera- en concertpodia.

In divers concert- en oratoriumrepertoire werd ze geëngageerd door onder meer de Akademie für Alte Musik, de Wiener Philharmoniker, het Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks en het Concertgebouw Kamerorkest. Als operazangeres was ­Lenneke Ruiten te gast in bijvoorbeeld het Theater an der Wien, het Staatstheater Stuttgart, de ­Scala in Milaan, De Munt in Brussel en het Théâtre des Champs-Elysées in Parijs en bij de Salzburger Festspiele en het Festival d’Aix-en-­Provence.

Haar eerste grote rol bij De Nationale ­Opera in Amsterdam was in december 2015 die van Konstanze in Mozarts Die Entführung aus dem ­Serail. Deze productie werd in seizoen 2016/17 ­hernomen. In 2016 gingen Lenneke en het Ruysdael Kwartet samen mee met het staatsbezoek van onze koning aan Frankrijk .

Te zien en te horen

Bij deze concerten