Donderdag 31 mei – Terry Riley: Salome Dances for Peace

20.15 uur – de Loods van firma van Eijbergen**
Priesnitzlaan 2a in Laag-Soeren

Terry Riley: Salome Dances for Peace*

Nog nooit schreef er iemand een strijkkwartet dat Terry Riley’s Salome Dances for Peace in lengte en diversiteit overtreft. Dit magnum opus van Riley (dat driemaal langer duurt dan Beethovens langste kwartet!) bestaat uit een verzameling muziekvormen die maar heel weinig voorkomen in het strijkkwartetrepertoire.

Uniek aan dit werk is de gedurfde combinatie van stijlen die makkelijk met elkaar zouden kunnen vloeken, maar hier juist een volstrekt nieuwe klankwereld openen. De veelzijdige interesse van Riley behelst muziek uit alle tijden en culturen. Er komen sporen voorbij van jazz, blues en Indiase klassieke muziek. Van volkse Berbermuziek uit Noord-Afrika tot krachtige Zuid-Amerikaanse sjamanistische melodieën en inheemse Amerikaanse ceremoniële muziek.

Dit werk is Terry Riley’s versie van het Bijbelse verhaal over Salome. Hij zag het voor zich als een ballet dat helaas nooit werd gerealiseerd. De reis die de bezoekers gedurende dit twee uur durende meesterwerk zullen ondergaan belooft een extra spectaculaire ervaring te worden door de toegevoegde beelden van de speciaal voor deze gelegenheid uitgenodigde videokunstenaar Tim McLoraine.

Tim McLoraine
Ruysdael Kwartet

*Tijdens dit concert zijn er twee pauzes. De ticketprijs is inclusief twee drankjes en een snack.

** Bij zo’n bijzonder concert hoort een bijzondere locatie. In eerste instantie zou dit concert in de nieuwe Traversetunnel in Dieren zijn, maar door vertraging in het project gaat dat helaas niet lukken. Gelukkig hebben we een prachtig alternatief gevonden in de loods van firma Eijbergen.