Kameropera Ludmilla

Herbeleef een laatste aangrijpende bonte avond in Kamp Westerbork

Kameropera Ludmilla is geschreven in het doorgangskamp Westerbork. In juni 1944 was op een ochtend het zoveelste transport geweest naar het oosten. Familie en vrienden waren weg. ’s Avonds was het tijd voor vermaak. Cabaret! Een bonte vond, waarbij de kampcommandant, SS-Obersturmführer Albert Gemmeker steevast op de voorste rij zat. Op het programma van die avond: Ludmilla of lijken aan de lopende Band, een opera-pastiche van Erich Ziegler (muziek) en Willy Rosen (libretto). Het was het laatste van zes avondvullende programma’s van het gezelschap Gruppe Bühne onder leiding van Max Ehrlich dat in Westerbork werd uitgevoerd.
De tekst en een piano-uittreksel van Ludmilla zijn in 2016 gevonden in de nalatenschap van pianiste en schrijfster Ida Simons (1911-1960). Hoe breng je 75 jaar na dato een in piano-uittreksel en libretto gestolde uitvoering opnieuw tot leven? En belangrijker: hoe doe je recht aan de omstandigheden waarin toen de uitvoerenden zongen en speelden, en de toeschouwers lachten en meeleefden? Hoe bevrijdend is lachen als je in doodsangst verkeert en je alle menselijke waardigheid is afgenomen?

Bijna tachtig jaar na de uitvoering in Kamp Westerbork wordt de kameropera tijdens muziekfestival ZOOM! opnieuw uitgevoerd. Ditmaal in Turnhal Avegoor in Ellecom, een bijzondere plek omdat deze hal in de Tweede Wereldoorlog door de SS in gebruik is genomen. Kom kijken luisteren naar Ludmilla in deze bijzondere omgeving.

meer informatie over Ludmilla

LET OP: Locatie (Turnhal Avegoor) is inmiddels definitief. 

 

 

Erich Ziegler ‘Ludmilla’ (kameropera)
Uitgevoerd door: Marc Pantus, bariton
Merlijn Runja, sopraan
Jan Willem Baljet, bariton
Marcel Worms, piano
Michael Müller, cello
Emi Ohi Resnick, viool
Krijn ter Braak, stem
Olga Zuiderhoek, stem
Eva Buchmann, regie
Ben Hurkmans, dramaturgie
Mirjam Grote Gansey, decor
Jorine van Beek, kostuums
Ruth Becker, regie-assistent en taalcoach
Marijn van Prooijen, arrangeur
Jeannette Elsenburg, productie
Jelle Snijder, technische productie en decorbouw
Productie: Punto Arte