Shostakovich & Lullaby: UITVERKOCHT! (dit event is voorbij!)

Het tiende strijkkwartet van Dmitri Shostakovich

Het tiende strijkkwartet van Dmitri Shostakovich is te beschouwen als protestmuziek. Dommige werken van deze Russische componist werden veroordeeld of gecensureerd door de Communistische Partij. Het wakkerde bij Shostakovich  een houding van walging tegenover deze ontvangst door de autoriteiten. De pure woede is dan ook te horen in zijn tiende strijkkwartet (1964). Shostakovich  besloot om steeds vaker strijkkwartetten te componeren in plaats van symfonieën en daarmee onderstreepte hij het protestkarakter van zijn muziek, maar ook omdat het strijkkwartet en andere kamermuziekvormen niet op de officiële lijst van Sovjet-genres voorkwamen.

Lullaby, monodrama in een acte

Een moeder heeft moeite om het juiste liedje te vinden om haar baby in slaap te sussen. Haar pogingen gaan verloren in de protestliederen die door het raam komen. Haar rusteloosheid groeit naarmate de opstand toeneemt. Kan ze haar kind vrede brengen te midden van een gevecht om zijn toekomst? En wiens gevecht is het eigenlijk?

Lullaby volgt een vrouw die gevangen zit tussen een turbulente binnen- en buitenwereld en zich zingend een weg baant van isolatie naar connectiviteit. Op zoek naar een liedje om zichzelf en haar baby te kalmeren, gaan ze de nacht in en wat zich ontvouwt is een confronterende en onverwachte reis. Haar pad verweeft zich met anderen in een luchtige wending en levert het slaapliedje dat ze nodig heeft en haar eigen evolutie in het proces.

Lullaby is een origineel gezongen monodrama geschreven voor de veelgeprezen sopraan Laura Bohn. De partituur van componist Kamala Sankaram weeft behendig de stem met virtuoze altviool en toetsenbord over een caleidoscopische soundscape in meditatief slaapliedje, protestliederen en jazz-achtige ritmes. De teksten van librettist Guillermo Calderón roepen een strijd op tussen de binnen- en de buitenwereld die speels, soms absurd, hoopvol en onverschrokken eerlijk is. Co-creator en regisseur Sjaron Minailo vertaalt het dramatische monodrama naar een thrillerachtige opera met zijn kenmerkende atmosferische minimalistische signatuur.

Lullaby viert de onderlinge verbondenheid van de mensheid met een mondiale boodschap; Of je nu op straat protesteert of een baby in slaap brengt, je zingt nooit alleen.

Voorafgaand aan Lullaby speelt het Adam kwartet het tiende strijkkwartet van Shostakovich. Het Adam  Kwartet is een van de twee kwartetten die dit jaar deelneemt aan de Ruysdael Academy.

 

Programma
Dmitri Shostakovich Strijkkwartet nr. 10
Kamala Sankaram Lullaby, een gezongen monodrama in één bedrijf
Uitgevoerd door: Adam Quartet: Margot Kolodziej (viool), Julia Kleinsmann (viool), Minna Svedberg (altviool), Renée Timmer (cello)
Laura Bohn (sopraan)
Gijs Kramer (altviool)