Muzikale driehoek (dit event is voorbij!)

In dit barokconcert staan drie componisten centraal: Domenico Gallo, Giovanni Battista Pergolesi en Unico Wilhelm van Wassenaer. Het zijn musici uit verschillende landen, maar ze beïnvloedden elkaars werk.

Domenico Gallo (ca. 1730 – 1768), een Italiaanse componist en cellist, schreef 12 triosonates. Deze werden aanvankelijk toegeschreven aan Pergolesi. In de vorige eeuw is echter vastgesteld dat Gallo de werkelijke componist van deze werken was.

Dat de naam van Pergolesi ten onrechte aan de triosonates werd verbonden kwam door de populariteit van Pergolesi’s muziek. Pergolesi stierf op 26-jarige leeftijd in 1736. Met zijn Stabat Matar had hij een belangrijke invloed op de ontwikkeling van de barokmuziek.

Unico Wilhelm van Wassenaer (1710-1766) was een Nederlandse diplomaat, maar ook musicus. Hij componeerde ‘Concerti armonici’ voor strijkers dat lange tijd werd toegeschreven aan Pergolesi. Van Wassenaer speelde een belangrijke rol bij de verspreiding van Gallo’s muziek doordat hij manuscripten van deze componist verzamelde en financierde. Dat droeg bij aan de repuatie van Gallo als componist.

Programma:
Domenico Gallo
Unico Wilhelm van Wassenaer Concerto Armonico no. 5 in f
Giovanni Battista Pergolesi Stabat Mater
Uitgevoerd door: Ruysdael Kwartet
Titia van Heyst (sopraan)
Roelien van Wageningen (alt)
Klaas Stok (orgel)
Siebe Henstra (klavecimbel)
Marijn van Prooijen (contrabas)