Openluchtconcert: Broadway op het Brandtplein

Het rijke erfgoed van de muziek die geschreven werd voor de talloze Broadway shows is misschien wel het summum van entertainment. Al rond 1840 verschenen de eerste grote producties die dit genre zo bepalend zijn gaan maken, nog geen tien jaar na Schubert’s dood. Er ontstond iets geheel nieuws, maar muzikaal entertainment bestond natuurlijk al eeuwen. Ook Franz Schubert (1797–1828) heeft daaraan zijn steentje bijgedragen. Een van zijn composities die zich het best in deze categorie laat plaatsen is het Octet in F. Een werk uit zijn late periode, waarbij de componist als opdracht kreeg om het stuk te modelleren naar het enorm succesvolle Septet van Beethoven. Dit werk heeft u vorig jaar op Zoom! kunnen horen en heeft ook precies dat onderhoudende en lichte karakter. Toch vertoont Schubert’s Octet aanmerkelijk meer diepgang en is in alle opzichten een groter werk: langer en door een extra speler meer symfonisch. De selectie van delen die u vanavond hoort biedt een enorme afwisseling en hoewel de viool en de klarinet dan misschien de hoofdrollen vertolken komen ook alle andere instrumenten op ingenieuze wijze aan bod.

Op deze avond zullen we dit veelzijdige kamermuziekwerk gaan combineren met een aantal highlights van die Broadway, zo’n enorm eind weg. Maar hoe verschillend is deze muziek nu eigenlijk in essentie? Het antwoord op die vraag laten we aan u, maar in ieder geval zal Hans Eijsackers schitteren in het onvolprezen Rhapsody in Blue van George Gershwin (1898–1937). En van dezelfde componist zullen een aantal populaire arrangementen klinken, waaronder het uiteraard toepasselijke Summer time en It ain’t necessarily so. Voor deze stukken wordt het octet uitgebreid met een aantal musici waarbij een speciale rol is weggelegd voor de virtuoze jazztrompettist Ellister van der Molen.

De avond wordt geopend door Marc Budel, wethouder gemeente Rheden.

Bij dit concert geldt het algemeen geldende corona-protocol: anderhalve meter afstand houden. U hoeft dus geen corona-toegangsbewijs te tonen. Zitplaatsen zijn beperkt beschikbaar.

Ruysdael Kwartet
Rene M. Broeders, presentatie
Hans Eijsackers, piano
Emily Hultmark, fagot
Felicia van den End, fluit
Hans Wolters, hobo
Arno Piters, klarinet
Ron Schaaper, hoorn
Ellister van der Molen, trompet
Marijn van Prooijen, contrabas